Saturday, July 4, 2020

Pemberi Makan Ayam AutomatikMemberi makan dan minum ternakan ketika kita berada diluar kawasan sering memberi masalah kepada penternak kecilan.

Sebenarnya ada kaedah mudah untuk mengatasi masalah itu...Buat Pemberi makan ayam automatik/ chickens auto feeder. Dengan modal kecil makanan ayam boleh disimpan didalam tong bertutup dan makanan ayam sentiasa tersedia selagi didalam tong masih berisi makanan...


Elbow bersaiz 3 inchi dipotong di bahagian belakang untuk membolehkan pelet turun dengan sendiri secara tarikan graviti untuk memenuhi ruangan mematuk.

Dengan cara ini makanan pun tidak bersepah semasa ayam mematuk makanan.

Sekiranya ternakan diberi makan pelet sepenuhnya, bekas makanan boleh ditinggalkan saja di reban..tapi bagi penulis, bekas ini hanya digunakan semasa ketiadaan sesiapa dirumah  sebab penulis turut memberi campuran  makanan basah  seperti makanan lebihan dan sayuran yang diperam kepada ayam jadi kaedah ini kurang sesuai.

Tiada masalah yang tidak boleh diselesaikan..Jom jom menternak ayam2 comments:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK