Wednesday, April 24, 2013

Pilihanraya...Yang popular kuat tak semestinya menang...


 Leceh betullah.. pilihanraya punya pasal nak menulis pun seakan takada mood ...buka internet , layaran mesti tertumpu ke arah blog-blog politik tak kiralah blog pro kerajaan  atau pro pembangkang ..Kesudahannya mood nak menulis tajuk selain politik seolah hilang..nak aku ulas bab politik bukannya aku tau sangat...sekadar menggunakan maklumat untuk pertimbangan sendiri bolehlah....

Harini punya entri walaupun cerita pasal bola, kepala ini teruja mengulas dari sudut politik..penangan demam pilihanraya beb hehe.

Berita pagi ni yang aku baca  sungguh mengejutkan...Pasukan pilihan tewas dengan jurang yang besar..Real Madrid tewas 1-4 kepada Borussia Dortmund, kelab dari Jerman...Belek-belek lagi berita.., Barcelona juga tewas 0-4 kepada Bayern Munich, juga kelab dari Jerman. Menilai kepada populariti pasukan yang bertanding, aku rasa dua kelab dari Sepanyol lagi terkenal berbanding kelab dari Jerman kerana sering mendapat tempat berita diruangan akhbar , tak kiralah akhbar digital atau akhbar tradisi....setakat yang aku taulah...Berdasarkan kekuatan yang sering digambarkan seolah kelab dari Sepanyol amat cerah ke Final Liga Juara-Juara dan seterusnya merangkul kejuaraan..Tapi yang menang nampaknya bukan disebabkan kekuatan berdasarkan populariti . Yang lebih popular kuat kekadang lebih kepada gimik...Yang kurang mendapat perhatian  tulah yang buat kerja dan menyerlah tetekala diperlukan...

Segera aku terfikir tentang pilihanraya yang bakal dihadapi, masing-masing dah keluarkan ramalan..dan pihak PR ternyata tersangat konfiden boleh menawan Putrajaya berdasarkan kajiselidik yang mereka lakukan. Keluar statistik peratus kemenangan PR disetiap negeri yang mereka tandingi.. Statistik itu dikongsi dilaman-laman sosial. Yang dipaparkan di billboard pun ada...Rakan-rakan FB PR aku pun tersangat bersemangat membedal kekawan yang tak sekapal dengan mereka..haha

Tak taulah, kita tunggu sesudah 5hb Mei nanti samada kekuatan PR sekarang pun setakat gimik saja...Apapun kita kena terima keputusan yang bakal dibuat oleh rakyat Malaysia yang layak mengundi...Kalau ditakdirkan PR menang..kena terimalah...Kalau BN menang pulak, puak sana pun kena terima juga...Jgn pulak nanti kata salah SPR..haha....

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK