Wednesday, December 18, 2013

Adakah kita kesah...?

 Berikut luahan perasaan anak aku yang aku cedok dari wall Fb beliau. Ketika ini sedang menjalani latihan amali  cuti semester ...Anda nilaikanlah sendiri. Jom terapkan ke jiwa anak anak supaya cenderong menjadi majikan. Selagi kita lebih selesa menjadi pekerja, cerita sama akan berulang dan berulang lagi...

"Majikan nikmati duit berjuta, tapi pekerja kerja macam buruh lelaki, angkat tong separuh mati hampir tercabut tangan and kaki. Eh pantun pula.
Maybe lah kot gaji pekerjanya hampir rm10k but not rm1.5k without bonus and without OT as what i've been told. Budak grad degree kot. phD pun ada. Barulah setimpal dengan kudrat pekerja yg hanya EMPAT orang SAHAJA, yg hasilkan product about 100 tong sekali jual, 40 kg each tong yang harga berjuta beriban total. With only 1 machine?! My weight pun 38kg je ehek. Campur2 chemical yang lain semua manual.
Sieving is the most critical part, esp for your backbones. Dengan hanya dibekalkan penapis kecil cinoet macam penapis teh untuk menapis semua tong semula sambil berdiri. Fuh.
Tapiiii. Paling kesian chichi sbb lari sana sini angkat tong berat sorang-sorang. Eventho she's a bibik, she's still a human kot. And perempuan and ada perasaann. Pastuu pastuuu.... D':
Takapalah. Lets husnudzon FL!
Moral of the strory, orang dah senangkan kita, kita senangkan balik orang tu. Bukan lagi susahkan so that kita bertambah-tambah senang sorang-sorang.
Bahasa mudahnya, Please, please, At least, be more considerate.
الْمَالُ وَالْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ أَمَلا
”Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi shalih adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan” [QS. Al-Kahfi : 46].
(tak tahu sebenarnya if ayat atas sesuai ke tak dengan situasi. Mueh)
It was such a great experience sebenarnya. Thank God im just a practical student. So tak kena marah sangat. Moga dapat menjadi pengajaran dan iktibar, iA! Sekian.
( ̄Д ̄)ノ
p/s - AYUH SOKONG BARANGAN BUATAN ISLAM!"

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK