Monday, February 27, 2012

Lagi cerita pasal basikal...


Aku tak boleh tahan dah, semalam sepetang Ahad pergi dari satu kedai ke satu kedai...Tujuan..? he he nak cari basikal. Basikal jalanan lah pulak. Dulukan dah beberapa kali aku cuba bawak MTB lalu jalanraya..macam tak best je...

Amacam cantik tak basikal baru aku...? Budak-budak muda mesti tak suka sebab aku pilih kaler orang tua..Kaler Gold  ko..! Rakan -rakan ada cadangkan supaya beli set tayar saja, boleh tukar ganti dengan basikal sediaada, tapi bila dah fikir-fikir, aku rasa idea tu hanya molek secara teori dan garenti tak boleh pakai secara praktikal. Alaa sekali dua rajinlah bertukar ganti tayar, lepas tu aku yakin salah satu set tayar mesti duduk dalam stor...lagi membazir. Set tayar depan belakang lekeh-lekeh RM200 lebih. Bila check basikal ni  semalam  harga dalam RM690, belum tawar lagi.


Hari Isnin tadi, ronda lagi kedai basikal di Batu Cave, jumpa set basikal sama..Tawar punya tawar dapat turun sehingga RM580..ok not bad. Terus sambar sebab hati dah berkenan dan menepati bajet aku bawah seribu..Kebetulan kawan yang temankan aku beli MTB merah ni pun nak datang ke kedai..Argh sebelum dia racun, lebih baik aku bayar terus..Susah kalau dengar pandangan orang lebih-lebih nanti., garenti bajet lari..ha ha..Macam Mtb merah ni dulu..bajet sebenarnya bawah 3k, bila keluar basikal , harga sama dengan10 biji basikal baru aku tu..huh giler dah lebih mahal dari kapchai...

Dah alang-alang ada dua set basikal, aksesori pun kena le cari dua, kecuali blinker. Senang terus pasang kat basikal tak ubah-ubah. Dua set aksesori ni selepas diskaun dapatlah harga RM95. Dijumlahkan semua basikal dan aksesori RM675. Bolehlah tu..Tak sampai sebulan nanti dapatlah cover balik duit beli basikal ni...he he.. selamat dari bayar tol dan jimat duit minyak sebab naik motor sebulan..RM600, itu aku kira kalau 20 hari je guna motor dengan selamat duit tol  RM15 sehari. Duit minyak jimat Rm15juga  berbanding kereta... Tak ke dah RM600? .. baki RM.75 lagi.?.argh aku tak hisap rokok..dah jimat 200 ringgit..! Perokok lain dah tentu kena keluarkan jumlah tu  kalau sehari mereka tutoh sekotak rokok harga RM10 sekotak..ha ha..

Entah naik basikal murah atau mahal taklah berbeza sangat pun. Syok je aku kayuh petang tadi..Lainlah kalau kita penonggang profesional, boleh mengoptimumkan kelebihan teknologi terbaru. Sebab tu kepada mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan basikal ni, jangan dengar sangat pendapat rakan dan jurujual.. beli berpada-pada je..Yang selalu terjadi, kawan beli kita beli, murah taknak..yang mahal saja jadi pilihan.. kawan upgrade lagi mahal, kita ikut upgrade..semata-mata tak nak ketinggalan ..kawan berkayuh pagi petang, kita simpan pagi petang..apa barang beb..


Blinker ni bukan saja berguna ketika berbasikal tapi amat berguna ketika bermotorsikal. Semasa berkonvoi diluar negara blinker seperti ini dapat memberi tanda pengenalan kepada rakan terutamanya diwaktu malam..siang boleh nampak sesama rakan, bila malam semua kenderaan lain turut berlampu maka susahlah untuk mengenali rakan kecuali bila grup kita memasang set seperti ini..Mudahlah untuk kita mengenal pasti rakan yang lain...Lip..lap..lip..lap..ha ha...kawan aku didepan tuuu...!

2 comments:

  1. hemo3.. beli baru punya.. Aku dgn mr. hubby baru jual RDB..
    nak cari lain.. MTB aku plak nak jual. Aku pakai hubby punya.
    Dia beli lain.. Hari tuh terbeli saiz S.. kecil bebenor buat aku..

    ReplyDelete
  2. nurmisnan..,rdb dh jual, nape x bgtau...boleh dpt rm300 tak..ha ha

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK