Sunday, March 13, 2011

Hati tak syok kalau...




Tag pos laju pun masih terpasang lagi..beli setem ni RM180  Kuala Trengganu.-Rawang.

 Honda CB90 tahun 1964...lebih tua dari usia aku motor ni..


Apa nak heran, motor baru pun sakit, nikan pula motor lama..adatlah tu...ha ha ..


Apa nak buat, dah memang motor tua..keluar masuk bengkel le..kena buat post mortem lagi.. Motor aku tag pos laju pun tak tanggal lagi., bermula keluar stor pos laju dan mula start, motor ni dah menjadi tumpuan ramai., tak sorang-sorang datang menyapa..Berapa harga?, motor jenis apa?  tahun berapa?..dll Dengan kembang dada wa tonggang  keluar untuk bawak balik la..Tin..Tin.! orang ramai  tekan hon., siap menjulur kepala keluar tingkap kenderaan masing-masing...wa pun sengih-sengih jelah sambil angguk -angguk kepala..he he..

Tapi wa berpeluh satu badan bila tiba lampu isyarat , enjin terus padam..alamaak...! masa ni lain aku tak ingat dah...yang ingat cuma pesanan kekawan yang sudah pakai motor tua , kalau pakai motor tua hati kena cekal, telinga kena tebal sebab bila motor buat hal tentu ramai yang tumpang sekaki pakat-pakat kutuk...diorang nak menyakat je sebenarnya..ha ha ..nampaknya betul-betul kena kat aku kali ini...tak berani nak toleh pada orang yang lalu lalang, takut diorang terlebih ramah menegur...

Nak tak nak aku cepat-cepat  tolak  motor ke tepi kedai, cari tempat redup...aku talipon bengkel mail mintak bantuan..pendek cerita motor aku ditolak guna kaki oleh mekanik untuk bawak balik bengkel.
Periksa punya periksa api tak cukup kuat sebab  bateri lemah, mekanik bagitau sistem coil tak cukup kuat untuk recharge bateri...kena modify..'aargh buat apa yang patutlah IL...janji boleh jalan.'

Hati aku dah was-was nak bawak balik nanti bila motor dah siap. takut buat perangai lagi depan orang ramai...ish..ish ada sapa nak bagi pinjam pick-up..? kah kah.kah...!




4 comments:

  1. lawa motor Kang Latep..

    jealous saya..

    bila ler nak bikin balik motor ayah saya ni...

    tahniah Kang Latep.. dapat awek lama yang diperbaharui.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Motor lama ni kalau sudah siap bikin memang cantik beb. :)

    ReplyDelete
  3. ada klas la stori ni. lawak!
    tapi memang betul, cb90 ni kalau silap2, ada yg ingat norton versi jepun. warna merah tu ok, jangan tuka jadik warna pink pulak!

    ReplyDelete
  4. Kang Latep, motor nie masa saya kecik kecik dulu kat kampung, diaorang siap park bawah rumah jer tersadai. Tak tahu pulak ada value sekarang nie..apapun motor Kang Latep memang terbaik..

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK