Saturday, March 19, 2011

Malaysiaku indah-Melaka...

Memang kami dah lama tak melawat Melaka. Melewati Melaka kerap la dalam perjalanan  pulang ke kampong di Yong Peng. Jadi dalam waktu yang terbatas kami mengambil keputusan  melawat Melaka memanfaatkan baki cuti sekolah yang tinggal beberapa hari saja. Lagipun masa nilah dapat berkumpul bersama anak-anak sebelum masing-masing membawa diri ke dunia U/sekolah masing-masing. Itupun anak aku no 2  tak dapat join sebab kolej beliau tidak cuti. Sengaja kami pilih hari biasa kerana dikhabarkan kalau berkunjung dihujung minggu bersedialah menghadapi kesesakan kenderaan dan orang ramai.

Menginap di hotel di Banda Hilir. Pusing punya pusing dapat gak sampai sebelum jam 6. Banyak sangat jalan sehala itu yang terpusing-pusing...bila dah pusing-pusing ni baru tau melaka ni kecik saja rupanya...he he mahaf yea orang melaka...walaubagaimanapun syabas kepada mereka walaupun kecik tapi tahun lepas saja menerima kunjungan pelancong melebihi 10 juta orang...Kreativiti memanfaatkan sumber sediada disamping mewujudkan tarikan-tarikan baru patut ditiru oleh negeri-negeri lain. Tarikan baru yang menonjol adalah River cruising sepanjang Sg Melaka dan Menara Taming Sari. Tengok..! dengan tambahan dua produk pelancongan pun sudah cukup untuk menenarik ramai pelancong, bayangkan kalau banyak lagi produk lain yang di tawarkan.

Apa kata kalau kerajaan negeri  buat kereta kabel dari tanah besar menghubungkan  pulau-pulau berhampiran seperti Pulau Besar ,Pulau kecil dsb. ataupun buat terowong kaca merentasi laut ke pulau-pulau terpilih , pengunjung mesti suka sambil lalu dapat menikmati panorama kehidupan dasar laut. disamping itu wujudkan taman tema dipulau terpilih. Pergh..! Aku ingat mesti gempak. Kos memang mahal, tapi pelaburan seperti ini aku rasa berbaloi untuk jangka masa panjang. Kadang-kadang kita kena gila baru menjadi...Pasti akan ada yang menentang tapi percayalah kalau manfaat mengatasi keburukan lambat laun semua orang akan menerima pelaburan itu...Cuba kita ambil contoh idea gila orang dulu..Pembinaan piramid, tembok besar China, angkor wat, taj mahal dsb...Walaupun dulu binaan tersebut dibina bukan berpaksikan pelancongan tapi sektor ini yang paling banyak mendapat  manfaat dari idea gila mereka ...

Aku pernah terbaca ada rancangan  untuk membina replika jambatan ternama dunia merentasi sungai di Perak tak silap aku, tapi rancangan ini terpendam gitu saja. seeloknya di teruskan. Tengoklah replika bangunan ternama di Taman Tamadun Islam di Trengganu. mula-mula dulu  memang ramai menentang sekarang kan dah mula reda... Tapi promosi dan penjagaan mesti berterusan...baru jadii..Betul kan..?


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK