Tuesday, May 24, 2011

Kembara Sumatera -Overall overview



Ha ha..Alhamdulillah, kami menjejakkan kaki semula di bumi Malaysia Ahad, lebih kurang jam 8 mlm waktu Malaysia setelah flight delay setengah jam...dari Polinia Airport Medan, pukul 6 ptg waktu Indon. Ikuti laporan 10 hari perjalanan di post seterusnya.

Berikut adalah laluan dan tempat penginapan...aku tak pasti samada geng riders lain pernah lalu dilaluan ini...Medan-Bruen-Banda Acheh-Blang Pidie- Samosir( Danau Toba)-Padang Sidempuan-Bkt Tinggi- Duri(Dumai, melalui Pekan Baru)- Medan. Jarak dekat 3000km. Secara keseluruhan trip berjalan lancar. Kereta pun ok ( He he..org sana bilang kapchai tu kereta..). Orang indon bilang kami gila kerana diorang pun tak pernah sampai seluruh tempat yang dinyatakan.



Mula tiba di medan jam 5 waktu Indon. bertolak 5 waktu Malaysia. Umur aku muda sejam..?


Dari airport ke hotel naik Betor...singkatan beca bermotor...


Bersama Pak Dollah...insan yang banyak membanntu kami di Indon..sebelum dan semasa xpdc. Terimakasih banyak-banyak...

Selama sepuluh hari bermula hari pertama pekena nasi padang...ayam pop...! adalah ayam goreng...

Route paling mencabar adalah Subusalam- Samosir( Danau Toba)-Perjalanan Barat ke timur sumatera .merentasi laluan pergunungan rosak teruk dalam hujan lebat dan diwaktu malam. kesan tanah runtuh menutupi sebahagian jalan. Tiba di hotel 10.30 waktu malaysia. kelajuan motor 20km/jam..tayar pancit betul-betul depan bengkel motor selepas bersunyi-sunyian dalam hutan pergunungan...

Route kedua mencabar Samosir-Barus-Perjalan di sebelah pagi tapi melalui jalan tikus..merentas laluan pergunungan ke barat sumatera semula. he he..kedua -dua route ini betul-betul menyentap semangat kami...


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK