Wednesday, August 3, 2011

Basikal fixie...

Ha ..ha  entry aku semalam tanpa kata-kata..pandai-pandailah korang menafsirkan apa yang aku cuba sampaikan dan harini cuba check, sama tak dengan apa yang ada dalam kepala hotak aku...trend berbasikal sekarang ni dah berpusing semula macam dulu-dulu  cuma diberi penjenamaan  dan diberi sedikit penambahbaikan., tiba-tiba menjadi kegilaan semula...Kalau korang perhati basikal berkaler-kaler terang dan bertayar halus macam nih dah mula bersepah-sepah di taman-taman. kat tempat akulah..taktaulah tempat korang...seingat aku basikal sebegini sangat popular masa aku kat sekolah rendah dulu ... Bezanya dulu  guna tayar standard dan takdalah berkaler terang-benderang berbanding sekarang. Anak pompuan aku pun sibuk merengek mintak belikan basikal fixie nih. Harga pun 4-5 ratus keatas lah jugaak..

Dulu orang panggil basikal prewel mati..he he..  ingatkan sebutan kat kampung aku je rupanya kat tempat lain pun panggil prewel mati..Barangkali perkatan  prewel ni diambik dari perkataan 'Freewheel' kot.. Bagi yang tak faham fixie atau prewel mati ni adalah basikal yang menggunakan gear belakang satu speed yang tetap, kayuh ke depan boleh..kayuh kebelakang pun boleh...lagi kecik gear lagi laju tapi kalau naik bukit harus putus urat keting sebab berat..ha ha..

Cuma yang belum muncul lagi adalah basikal stail chopper yang mempunyai sepit udang panjang...Sepit udang tu fork lah ho ho..dulu kami kasi sambung sepit udang standard nak jadikan lebih panjang...lagi panjang lagi macho..pergh..! dulu-dulu lagi kami dah bikin custom bike...Kayuh keliling kampong...kalau nampak awek kontrol macho beb..yang awek pulak kunun-kunun kontrol ayuu.. ha ha...

2 comments:

  1. Trend remaja sekarang tu.. :) Kat mana-mana jumpa fixie sekarang ni.

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK