Thursday, August 11, 2011

Hargailah sihat...

2 hari 2 malam aku berkampung di dalam atau di perkarangan hospital. Keluar hanya untuk memenuhi keperluan lain sebelum datang semula ke hospital. Jadi dalam jangka waktu itu banyak benda yang dapat aku perhati, aku pelajari..dan menginsafi..pertama , ada hikmah Allah menjadikan manusia berbeza-beza kepandaian dan kebolehan...rupanya untuk saling melengkapi antara satu sama lain dengan penuh harmoni...seawal 7 pagi watak-watak utama telah memainkan peranan masing-masing. Tukang sampah, pungut sampah, tukang cuci mula membersih, penghantar makanan mula mengedar juadah,jururawat pelatih membantu jururawat hospital, doktor pelatih sibuk mengumpul data pesakit dan kemuncaknya doktor pakar akan melakukan lawatan dari katil ke katil untuk pemeriksaan dan tindakan lanjut. beginilah rutin harian di hospital.

Bayangkan kalau manusia dicipta sama kebolehannya, rasanya berantakan dunia ini...

Yang kedua...hargailah nikmat sihat., boleh gerak sana sini tanpa batas berbanding dengan orang yang terlentang dikatil dengan tiub berselirat satu badan., dan selalu bercelaru otak aku memikirkan samada mereka ini sedar ke tidak selagi waras akal fikiran kewajiban bersolat masih tertanggung ke atas bahu masing-masing. Aku rasa patut di jadikan sebahagian silibus sekolah -sekolah, latihan praktikal untuk bersolat ketika darurat seperti sakit dihospital.,ketika terperangkap dalam kesesakan jalanraya yang teruk, sewaktu dalam kapalterbang dsb. Teori saja belum memadai..memang betul ada diajar kalau tak boleh berdiri, duduk... hatta ke peringkat berniat saja sekiranya lain cara dah tak boleh dilakukan dan hanya itu yang termampu..begitu juga dengan berwuduk, kalau tak boleh kena air, bertayamum..eigh sungguh..! tak semudah teori bila menghadapi situasi sebenar sebegini..sebab tu ramai yang ambil mudah..abaikan solat semasa terlantar sakit sebab kurang pengetahuan bagaimana ingin melakukan dalam situasi ini. Masa sihat alhamdulillah solat tak tinggal tapi bila diuji dengan sakit begini sungguh sayang kalau kita tinggalkan solat..takut-takut sakit ini adalah perjalanan terakhir kita didunia ini...

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK