Monday, August 22, 2011

Akibat derhaka kepada ibu...


Gambar ini tiada kaitan dengan cerita yang dipaparkan.., hanya sebagai peringatan, mungkin kecilakaan yang menimpa kita adalah sebagai kifarah atau balasan dosa yang kita lakukan...wallahualam..


Tak silap aku 3 hari lepas terbaca pasal seorang remaja perempuan yang maut kena sambar petir di Kelantan., Sebelum itu beliau berselisih faham dengan ibunya yang menegur dia kerana asyik bergayut handphone saja. , barangkali sebab tak puas hati remaja itu belah gitu saja dari rumah dan amat bernasib malang terkena panahan petir sewaktu membawa diri serta maut ditempat kejadian... sehari selepas kemalangan dipaparkan disuratkhabar, terdapat ulasan berkenaan kejadian itu tapi lebih kepada bahaya menggunakan telefon bimbit diwaktu hujan...

Semalam kes hampir serupa berlaku di taman aku...pemuda dalam awal 20an yang bengang dengan ibunya kerana menegur tak berpuasa, capai kunci dan terus keluar rumah , didapati terlibat dengan kemalangan tidak jauh dari rumahnya. Kereta terlanggar pembahagi jalan, mangsa tercampak keluar mengalami cedera teruk. ,Difahamkan tulang lengan tersembul keluar manakala kawan yang bersamanya mendapat 13 jahitan di dahi..kini mereka sedang dirawat di Hospital. dan yang tak best lagi sewaktu terbabas itu beliau telah merempoh MPV kawan bini aku... MPV turut mengalami rosak teruk..

Dalam dua kes diatas anak-anak tersebut amat bernasib baik kerana dalam situasi sekarang kedua-dua ibu masih hidup., Semoga hati ibunya dilembutkan dengan insiden ini dan memaafkan apa yang terjadi...ditakdirkan ibu yang mati dulu sebelum sempat memaafkan mereka, alangkah malangnya hidup anak-anak itu didunia dan akhirat, tak kan mencium bau syurga...

Kepada anak-anak ingatlah. Jangan sesekali derhaka dengan ibubapa. Balasan Allah akan segera menimpa. Kepada ibubapa ingatlah.. kata-kata kalian adalah doa.

Ya Allah kurniakan kami anak-anak yang soleh dan solehah dan jadikan kami ibubapa yang beriman dan bertakwa..Aminn

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK