Friday, August 26, 2011

PPMSI punya hal..sambungan

Sambungan cerita aku semalam...

Aku ada terbaca bilangan golongan pertengahan melayu sekarang mula melonjak naik..Soalan aku.., Kenapa nak cantas trend ini..?! Kalau dulu amat sukar nak tengok orang melayu hidup mewah, berkereta besar dsb tapi kini bersepah-sepah..Peningkatan ekonomi keluarga bergerak seiring dengan peningkatan pencapaian pelajaran. .Aku yakin dasar pelajaran menggunakan bahasa ibundalah penyebab peningkatan itu...

Aku berada dizaman peralihan dari zaman peperiksaan LCE kepada SRP dan MCE kepada SPM... bermula dari aku kebawah .., adik beradik aku kira boleh la pergi jauh dalam pelajaran. Aku dan sorang adik aku boleh je sambung belajar sampai luarnegara... berbanding dengan abang-abang dan kakak-kakak aku yang terdahulu yang terpaksa mengulang 2, 3 kali  untuk lepas peperiksaan.. Itupun disebabkan bapak aku yang berfikiran panjang menyekolahkan semula anak-anak walaupun gagal kali pertama ..kedua.., walaupun terpaksa bergolok bergadai..kalau dia ambik pendekatan mudah nescaya abang dan kakak -aku tak berpelajaran sampai sekarang..! sebagaimana yang terjadi terhadap ramai orang  dikampong aku.. Ergh takkan adik beradik yang keluar dari perut yang sama, benih dari orang yang sama  , pencapaian pelajaran jauh berbeza...?!

Masih segar dalam benak aku yang bertegang leher dengan bos lama aku dalam mercedes beliau sewaktu dasar PPMSI ini mula diperkenalkan dulu..."ingat bos boleh bawak merc ini ke kalau bos tak diberi peluang menimba ilmu..!', dan napa perlu diwujudkan dasar yang akan mencantas peluang orang lain untuk menikmati kedudukan ekonomi yang lebih baik..?!" .Kalau dasar ini diteruskan aku percaya kita telah membunuh potensi peningkatan golongan pertengahan dan ke atas...selama tulah kita akan jadi orang suruhan dan kuli...

Kepada yang beriya-iya sangat setuju dengan dasar ini ,,Fikirkanlah..anda sebenarnya hanya mementingkan diri sendiri..!

2 comments:

  1. saya setuju dengan pendapat Kang Latep..

    ReplyDelete
  2. Aku harap kerajan bertegas dalam melaksanakan dasar pelajaran nasional...lagi main sorong tarik..lagi tu la orang akan ambil kesempatan membuat tuntutan yang bukan-bukan..

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK