Monday, November 14, 2011

Kayuhan Puncak Kemensah Melawati...

Ahad 13hb Nov 2011

Seawal 8 pagi telah bersiap sedia memulakan kayuhan . Misi menawan Puncak Kemensah sambil mengelap peluh di Empangan Klang Gate... Kalau korang terasa masin air paip, maaf lah yea air peluh kami le tu...ha ha..

Sambil sarapan sambil memerhati rider lain yang berpusu-pusu melintasi kami...bagus-bagus teruskan aktiviti ini

Brader baju biru  nun jauh tu, dari awal asyik tolak saja..apa barang bro...! tapi berbanding dari mula berkayuh dulu stamina dia jauh meningkat...aku dah disayurkan nya. Umur 48 tahun, kalau korang umur 28 tahun tapi memanjang panaskan tilam jangan lah cuba nak lawan...ada berani...?

Yang ni baru betul,' Don't judge book by its cover' Brader pink nih walaupun badan tembam tapi kayuhan hebat...! resepi kayuhan hebat...? Secret training...! patut pun bertenaga..

Lagi 'dont judge book by its cover'..ingatkan apik depan ni pasti pancit..rupanya selamba dia  berada di grup hadapan. Ini merupakan trek 'homeground' beliau, patut punn...



Nak sampai ke Empangan Klang Gate ni dari mula tempat berkayuh takdalah jauh dalam 8 km saja, tapi disebabkan jalan mencanak mendaki dengan kecerunan melebihi 30 darjah dan panjang..  jarak dirasai melebihi tiga kali ganda...offroad beb takkan sama dengan jalan mendatar.



Dan hasilnya nilah dia, bila stamina kurang mantap..Masa mula nak kayuh tadi, aku dah agak peha  rasa lain macam  sebab otot terasa ketat , bila fuh, fuh, mendaki sambil mengimbangi  laluan beralur, ku kecundang jua, julur kaki cari tanah,  zasss ... paha kekejangan...terasa sampai tenggelam txlxr beb...!


Jika badan fit, umur bukan alasan. kesemua rider melewati umur 40an. brader berjesi orange sebelah kiri aku tu tahun depan 51 yeop...! yea dalam ramai-ramai tu nampaknya perut aku yang agak terkedepan..kena banyakkan bersenam lagi nih..ha ha...malu lah kat geng bujang jersi kuning, orange dan biru...wa pun tak tau apasal title bujang yang mereka pilih...


Dari tadi kedengaran bunyi enjin memekak, ingatkan bunyi motocross yang sedang melayan trek, bila muncul rupanya kaki pancing dengan kapcainya...'kami nak ke empangan tapi tersesat...!' ooo patutla...

Sampai terjelir lidah bro..punyalah lu kutuk wa tadi..ha ha.ha.. takpa bro sampai juga kita dipuncak. Jalur gemilang disebelah menjadi saksi...


Yess..! walaupun lebih banyak tolak dari kayuh wa dapat juga mengabadikan foto di Puncak Kemensah. Kami dah pakat-pakat akan ulang lagi kesini...Aku tak puas hati sebab apa paha sampai kejang...wa akan buat secret training juga nanti..ha ha.

Bila dah sampai digarisan penamat jarak kayuhan takdalah jauh, cuma 15km saja..tapi dia punya sengal badan sehari semalam pun masih tak hilang...kayuh, tolak, kayuh, tolak, tolak dan tolaaak..Punyalah curam, masa tolak dagu menyentuh handle basikal...!

1 comment:

  1. Terbaik laa Kang Latep. Saya stop kayuh 3 bulan sejak puasa, baru start kayuh semula. Adoyai...separuh nyawa rasanya nak bagi dapat tune semula tu. Perancangan nak mendaki Bukit Fraser bulan 12...hehehe..kena training awal tu.

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK