Monday, November 1, 2010

AWAS...! JERANGKAP SAMAR 1

Kepada riders semua..Aku cuba senaraikan jerangkap-jerangkap samar yang pada pandangan aku patut dikongsi bersama. Komen-komen dan input tambahan riders amat dialu-alukan untuk peringatan bersama..

JALAN BERLUBANG

Antara penyebab utama kemalangan motorsikal. Sangat berbahaya apabila terlindung oleh kenderaan lain lebih-lebih lagi diwaktu malam..Kalaupun mungkin terselamat dari terjatuh, rim anda mungkin bengkok bila terlanggar lubang ini..

BONGKAH KAYU, SERPIHAN TAYAR

Sering kali bongkah kayu terjatuh dari lori kargo..
Jerangkap samar ini sering menunggu mangsa siang atau malam selagi tiada siapa mengalihkan rintangan ini. Kejadian penunggang motorsikal wanita Ducati yang maut di Lebuhraya Plus sebelah utara dipercayai terlanggar bongkah kayu ini pada kelajuan tinggi.

SIMPANG

Berapa ramai penunggang motorsikal yang rebah disini..? Terlalu ramai..Simpang-simpang di jalan kampung lebih-lebih lagi, adalah perangkap maut..Kenderaan keluar masuk simpang tanpa memberi apa-apa isyarat..Almaklumlah jalan kampong yang kebiasaannya adalah lengang..

LAMPU ISYARAT HIJAU

Yea lampu isyarat hijau..,betul betul jerangkap samar.. Laluan anda kosong ..tetapi jarak anda masih jauh dari lampu isyarat.. Anda semakin ghairah untuk melepasi lampu isyarat..tetapi lampu bertukar menjadi kuning dan merah sebelum sempat anda melepasi lampu isyarat ini..Kebiasaannya pengguna akan menambahkan lagi kelajuan..,tanpa menyedari risiko kenderaan disimpang yang lain juga sedang menekan pedal minyak melintasi simpang..Kejadian aku di Kertih dalam situasi ini membuatkan aku fobia bila ternampak lampu isyarat hijau..

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK