Tuesday, April 5, 2011

Xpdc Sumatera..ini macam ka...?

Salam bro latep,
Untuk bawa motor ke Indonesia,
1.Buat carnet dengan AAM di Shah Alam-bayaran proses RM500.00
2.Kena buat lesen memandu antarabangsa-RM150.00
3.Kena jadi member AAM RM80.00
Wang deposit untuk AAM kena sama nilai semasa motor yang akan dibawa ke sana.Wang ini akan dipulangkan bila pulang nanti.
Motor boleh di bawa keluar dari Pulai Pinang ke Pelabuahan Belwan,Medan
1.Bayaran kapal sehala RM370.00
2.Cukai kastam Indonesia/BEA RM300.00
Selamat mengembara....he he he....


Inilah mesej yang aku dapat dari geng riders yang pernah ke Indonesia.

Nampaknya  niat xpdc Sumatera pada 14/5-22/5 ni dengan membawa motor dari Malaysia terpaksa dibatalkan. Argh tak berbaloi la nak bawa motor dari sini..Kurang thrill pulak bila berxpdc dengan motor orang nih. Walaubagaimanapun Plan B dah kami atur dengan geng riders yang ikut serta. Kami akan menyewa motor di sana. Kalau sewa kapchai dapat rm30 sehari.., tapi yang tak syok kena juga letak deposit 5 juta Rupiah..! lebih kurang RM1500 la..Aku harap harga boleh runding masa mengambil motor nanti .. Perancangan asal kami nak naik feri dari P.Pinang. tapi bila dah timbang-timbang dari segi kos tak banyak beza dengan naik flight kami ambik keputusan naik flight saja terus ke Medan Indonesia. Masa pun dapat jimat lagi.

Aku berharap kawan-kawan aku janganla ada yang mula luntur hati bila dapat maklumat terkini ni..Kalau susah sangat nak ronda naik  motor ..terus je ronda-ronda naik bas ok kot....ha ha..

2 comments:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK