Friday, June 10, 2011

Bukit Tinggi- Kota Wisata...

Deretan betor ( beca bermotor) menggunakan vespa. Unik... hanya banyak di Sidiempuan. Teringat aku xpdc ke Laos dulu bersama geng vespa tahun 60an...ramai yang tak percaya group vespa besi berjaya ke sana...sesapa yang masih ragu-ragu kehebatan vespa besi, nahh lagi bukti kehebatan kuda lama tersebut...
Trennng...teng..! teng..! teng..! he he syok tengok keunikan vespa besi.. bila tengok ini rasa ralat pulak skuter x9 aku dah jual..
Legaa...memasuki  Sumatera Barat. Jalan jauh lebih elok berbanding Sumatera Utara. Tempoh perjalanan mudah diramal kerana kelajuan motor lebih konsisten.
Melalui kawasan pesantren...
Singgah rehat sebentar pekena durian Sumatera...boleh tahan sedap...lemak-lemak manis ,2 biji Rp30000...
Walaupun menarik tapi tak seindah pemandangan di Acheh...
Hari bersejarah..! kami tak sangka kami telah melintasi garisan Khatulistiwa...Seberang sana tu hemisfera selatan....


Mercu tanda Bukit Tinggi...Menara jam besar Bukit Tinggi..
Hari biasa pun penuh sesak dengan orang ramai...Peniaga juga ramai..., .Seniman jalanan pun ada.. kalau hujung minggu lagi la...Pengunjung Malaysia sikit punya ramai daa...

Puas diberitahu melalui pembesar suara..jaga kebersihan..! jaga kebersihan...! tapi masih ramai yang kepala batu..,selamba saja campak sampah merata -rata...pekak barangkali...
Di hadapan Kubu Jepang...kami tak masuk.sebab bergegas nak cari bengkel servis kereta lagi...dapat ambil syarat bergambar depan pintu masuk pun  jaadi laa..


Bukit Tinggi...dengan tagline Kota Wisata..bermaksud kota tumpuan pelancong..wisata tu di ambil dari perkataan ' visitor' barangkali.....bila dah datang dan  tengok sendiri..ntahlah ...biasa-biasa saja je aku tengok...cuaca tak dingin punn. ...

Lepas check in hotel kami bersiar-siar sekitar dataran dan melawat ke deretan gerai dan kedai...terbeli juga kaus(t shirt), capal dan sepatu . malam pekena nasi padang lagi...ish..ish dah enam hari membedal nasi padang...tiap kali makan cuba makanan yang disajikan..enak juga kuku lembu...cuma yang tak sanggup aku cuba ..otaak lembu...he he..







No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK