Tuesday, July 5, 2011

Kalau ku tahu...

Mekanik Bob sedang memasang besi perlindung enjin yang sangat mahal...

Helmet Shoei Multitech- dapat diskaun menarik beli di Big Bike Shop Puchong milik sdr Shahril
Mesh jacket- Beli kat Naza beli dapat harga staf..
Besi pelindung enjin-RM1200 beli on line.. Germany

Inilah barangan yang aku beli guna sebahagian duit jual skuter aku baru ni...paling tak berpuas hati beli besi pelindung enjin motor aku..dah aku survey kalau beli disini dan beli online..kalau beli disini barangan pun ambik masa lama nak dapat sebab motor suzuki aku tu berapa kerat je yang minat..jadi stok aksesori terhad..bila check di internet pulak harga memang tak jauh berbeza..jadi klik confirm jelahh beli online.. tapi aku terlupa cukai kastam memang gila...korang tau berapa cukai asal dikenakan kat besi pelindung tu..? RM460 beb..! gila..."Biar betul tuan.."...aku tunjukkan besi penghadang enjin kat pegawai kastam..."ni haa.. cuba tengok.." ., kalau peralatan canggih tu aku boleh terima, ini hanya besi penghadang enjin..!..logik ke cukai hampir sama dengan harga barang...kalau setakat 10 peratus aku boleh terima...argh mengarutlah..

Inilah masalah beli barang diluar. Silap percaturan sangat tak berbaloi membelinya...Nak salahkan kastam 100 persen pun tak boleh juga..diorang ikut buku panduan..Aku terpaksa berjumpa pegawai dari bilik ke bilik merayu supaya diturunkan cukai besi aku tu...Pihak kastam tak sepatutnya menaksir cukai barangan termasuk bayaran kos penghantaran...Dalam kes aku harga penghadang 152 Euro , postage 55 euro jumlah 207 Euro.. kastam kenakan caj asal 35% sebab silap menaksir barangan dibawah aksesori kereta. Dekat 460 tu..! Bila di ubah ke aksesori motor 25%...masih juga tinggi dekat Rm360...Rayu punya rayu dikeluarkan harga postage dari taksiran...tapi terkena juga bayar RM260...hendak tak hendak bayarlah juga...

Mujur masa aku beli tong dulu diorang taksirkan ikut kategori beg..kenalah 10 %.,kalau ikut kategori aksesori motor...naya aku..kena cukai dekat seribu tuu...! kalau macam ni punya mahal lebih baik beli dari pembekal tong PLUS yang diorang guna untuk pungut sampah kat highway..ataupun beli dari pembekal yang penoreh guna angkut getah buku..design pun tak banyak beza..he he..

Apa nak buat dulu laju je KLIK...menyesal pun tak guna...

2 comments:

  1. Hehehe... Itulah masalah beli online. Selalu terlupa "part" cukai tu :D

    ReplyDelete
  2. lg pun beli online tak terasa keluar duit..bila terima bank statement je baru berdebar nk membyr..he.he..

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK