Thursday, December 15, 2011

Siri Kembara Turki 2011-Sejuk sehingga ke tulang...

Suhu di sini antara 1-15 darjah sekarang. Bila nak berwuduk fuyoo rasa beku jari jemari dan anggota lain, bila beristinjak lagi le..he he..kecut beb..banyak tempat masih belum disediakan paip air panas lagi...bayangkan kemuncak musim winter nanti. Kemuncak Musim winter di Turki adalah pada bulan Januari..Disebahagian tanah tinggi telah mula dilitupi salji, tapi menurut pemandu pelancong kami Achmet ,  sepatutnya gunung-gunung disepanjang laluan kami, telah dilitupi salji diketika ini tapi disebabkan kesan pemanasan global hanya sebahagian saja yang memutih.

Apa yang kami notis, azan di sini tersangat lunak didengar melalui corong-corong menara masjid., berbeza maklumat yang kami dengar dikatakan azan tak boleh dikumandangkan di Turki..mungkin itu dulu..ramai (semua cantik..!) gadis-gadis cantik semakin manis bila mengenakan tudung...tak puas memandang wei, silap-silap tiang lampu wa langgor..ha..ha..

Sepanjang 3 hari rasanya dah nak habis memori phone/kamera aku ambik gambar, tak sempat nak upload lagi..tunggu kemunculannya...

Kalau korang berkesempatan dan ada rezeki pergilah melancong dan berziarah untuk mengenali dan menikmati kehebatan ciptaan Allah di mukabumi ini..

Salam dari kami di Turkiye..


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK